Полицейски синдикати искат увеличаване на минималната заплата

Общество

02-11-2022, 09:24

Снимка:

Министерство на вътрешните работи

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) застана зад идеите на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа" за пълно компенсиране на инфлацията, както в държавния, така и в частния сектор. От полицейската федерацията посочват, че ръстът на доходите, описан от синдикатите, е задължителен и това е начинът за компенсиране на инфлацията.Това предаде БТА.

От СФСМВР са съгласни, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена от 1 януари от 710 до 850 лв., в бюджетния сектор да има актуализация с 12-13 на сто, а в администрацията - с 15 процента. Освен това полицейският синдикат настоява за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

Представители на синдикатите изразиха несъгласие с предложението на Министерството на финансите, заложено в проектобюджета за следващата година, минималната работна заплата да се запази в размер на 710 лв. На брифинг в Министерския съвет, след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество преди дни, главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи предложението като „скандално и недопустимо“.