Радев: В парламента законите и решенията трябва да вземат връх над процедурите

Политика

02-11-2022, 17:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на „Движението за права и свободи“

Гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, а да бъдат решавани своевременно и ефективно. Необходимо е редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което може да поеме политическата отговорност за решителни  реформи с дългосрочен хоризонт. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 разговаря с представители на третата по численост парламентарна група, тази на „Движение за права и свободи“. В рамките на конституционната процедура президентът провежда консултации с политическите сили в новоизбраното 48-о Народно събрание преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Липсата на ясен времеви хоризонт пред 48-ото Народно събрание усложнява работата му, посочи още държавният глава и призова към разумен, балансиран и конструктивен диалог в парламента, при който законите и решеният да вземат връх над процедурите. Президентът Радев отново подчерта необходимостта от приемането на държавния бюджет за следващата година и поиска ясна гаранция, че финансовият закон на страната няма да се превърне в предизборна платформа с неясен изход.

Сред неотложните решения, които стоят на дневен ред, държавният глава открои реформата в правосъдната система и призова за сериозен дебат по отношение на модернизацията на Въоръжените сили и внесения в Народното събрание проект за инвестиционен разход за придобиването на вторите осем изтребителя F-16.

Държавният глава припомни, че ДПС има богат парламентарен опит и поиска да чуе политиките и идеите, с които партията би подкрепила устойчиво управленско мнозинство. Румен Радев попита представителите на ДПС и за издиганата от тях идея за съставяне на програмно, експертно правителство и свързаната с нея политическа отговорност.