Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази

Общество

03-11-2022, 08:10

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

И днес се очаква украински бежанци да излязат на протест, този път в комплекса "Златни пясъци" край Варна. Причината е преместването им в държавни общински бази, предаде БНТ.

Бежанците се надяват да бъде взето адекватно решение, така че да са спокойни, както и да има яснота за хотелиерите, в чиито бази все още са настанени.

В трите хотела на Преслав Луканов в "Златни пясъци" са настанени 100 души. Казва, че към момента представители на властите не са се свързвали с хотелиерите и че организацията не е добра.

"Информацията, която имаме е единствено от медиите. за разлика от предното преместване в края на май месец, сега организацията куца. Поне тогава имаше яснота, че ще има автобуси за извозване, влакове, докато към момента това е напълно неясно как ще се случи", обяснитой.

Всички хотелиери регистрират украинските бежанци в единна система.

Настанените бежанци са предимно майки с деца. "Проблемът с преместването е фактът, че вече започнахме да се интегрираме", разказва една от тях. Родителите са намерили работа, много от децата вече посещават български училища, включително имат и лични лекари във Варна.

До момента е ясно, че от 1 до 15 ноември държавата ще се изплати парите за останалите в хотелите бежанци, но има доста неизплатени стари задължения, обясни Преслав Луканов. Притеснението му е, че заради сроковете на разглеждане на жалбите средствата може да се забавят или изобщо да не дойдат.