Извършител на масово убийство получи доживотна присъда във Флорида

Свят

03-11-2022, 09:51

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Никълъс Круз, убил 17 ученици и преподаватели при нападение с полуавтоматична пушка срещу гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" във Флорида, беше официално осъден на доживотен затвор вчера, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдебните заседатели гласуваха миналия месец да спестят на 24-годишния Круз смъртното наказание, като вместо това наложиха доживотен затвор без възможност за условно освобождаване на извършителя на едно от най-големите масови убийства в историята на САЩ. Миналата година Круз се призна за виновен в предумишлено убийство за нападението на 14 февруари 2018 година.

Съдията от окръг Брауърд Елизабет Шерер се съгласи с искането на прокуратурата първо да позволи на роднините на жертвите на Круз да се обърнат към съда, преди да бъде произнесена присъдата. Производството по присъдата започна във вторник с изявления за отражението на нападението върху жертвите.

Много роднини на жертвите осъдиха решението на съдебните заседатели и разкритикуваха изискването на щатския закон 12-те съдебни заседатели да вземат с единодушие решението за налагане на смъртна присъда. Други отправиха критики срещу адвокатите му.

Много роднини на жертви се обърнаха директно към Круз, който седеше на една маса с адвокатите си. Ан Рамзи, майката на 17-годишната Хелена Рамзи, го нарече "чисто зло". Инез Хиксън го нарече "вътрешен терорист" заради убийството на тъста ѝ Крис Хиксън, ръководител на атлетическия отбор на гимназията.

Круз беше на 19 години по време на нападението си срещу гимназията в Паркланд. Преди това той е бил изключен от учебното заведение.