Парламентът реши: Изпращаме военна помощ за Украйна

Политика

03-11-2022, 14:54

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание възложи на Министерския съвет до месец да внесе в парламента проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението. Решението за оказване на подкрепа на Украйна и за укрепване на отбранителните способности на България беше подкрепено от 175 народни представители, 49 бяха "против", един „въздържал се“.

Очаквано текстът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Демократична България". Към тях обаче се присъединиха и "Български възход", които първоначално не бяха съгласни, но днес промениха мнението си и предложиха корекция в текста. Против проекторешението гласуваха от БСП и "Възраждане".

Парламентът възложи на Министерския съвет в кратък срок да организира подписването на споразумения за предоставянето на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности. До 10 ноември 2022 г. Министерският съвет да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна, предвижда решението на Народното събрание.

До месец правителството да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника, гласуваха народните представители. С решението си те възложиха на Министерския съвет да идентифицира и предложи пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната.

Правителството да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и да встъпи в делото на Украйна срещу Руската федерация пред Международния съд на ООН, както и усилията на международната общност за разследване на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна, прие Народното събрание.

В преамбюла на документа се потвърждава декларацията на Четиридесет и седмото Народно събрание във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. Като категорично осъжда войната на Руската федерация срещу Украйна, Народното събрание счита, че този конфликт е най-значителната заплаха към мира и сигурността в Европа, е записано в текста.

С решението Народното събрание потвърди категоричната си подкрепа за териториалната цялост на Украйна и отхвърли незаконното анексиране на украински територии. В преамбюла на решението се посочва и необходимостта от укрепване сигурността на страната ни във всички области чрез модернизиране и укрепване способностите на въоръжените ни сили, чрез подпомагане растежа и иновациите на отбранителната индустрия и увеличаване на научния потенциал в сферата на отбраната и сигурността.