Лечева: Парламентарната комисия има стратегически задачи, случилото се беше евтина пиеса

Политика

06-11-2022, 21:36

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Ако Радостин Василев е лицето на спорта за „Продължаваме промяната“, жалко за такава промяна", каза тя

Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта има стратегически задачи за решаване, свързани с финансирането и развитието на българския спорт. Това каза министърът на младежта и спорта Весела Лечева в предаването на БТВ „Защо, господин министър“. Лечева беше попитана за скандала около избора на председател на комисията.

"Мога да кажа, че това беше евтина пиеса, която се представяше на публиката с цел едни хора да станат звезди посредством подобни интриги“, заяви Весела Лечева.

Според министъра на младежта и спорта пред комисията има далеч по-важни теми.

"На дъното сме на всички класации според изследванията на Евробарометър. 61% от българите казват, че никога не са се занимавали със спорт. Другата сериозна статистика, за която алармирам от първия ден на поста е, че бюджетът на Министерството на младежта е спорта е изключително малък. Според изследванията в България се отделя за спорт по 2,5 евро на глава от населението, а в Нидерландия или Дания над 300 евро. Става въпрос за огромна разлика. Такива въпроси би трябвало да занимават комисията“, каза министър Лечева.

Връщайки се на избора на председател, тя беше категорична, че името й не може да бъде споменавано в контекста на договорки с ДПС. Тя беше категорична: „Никога и на никого не съм се обаждала за поста председател на комисията. Този въпрос не ме интересува. Нямам приятели в ДПС. Може да се проследи във времето какви са били моите отношения с тази партия. Това беше една пиеса, която се представяше пред българската публика драматично, с апломб, емоции, но имаше други задачи. Някои хора искаха да станат герои, без да са направили нищо, за да са такива“.

Ако Радостин Василев е лицето на спорта за „Продължаваме промяната“, жалко за такава промяна, коментира световната шампионка и олимпийска медалистка по стрелба.

Министърът на младежта и спорта съобщи и мотивите да поиска среща със съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

"Исках да им покажа спорните договори, които станаха обществено известни“, каза Лечева и напомни за подписания договор за софтуер за 1,7 милиона лева. Подчерта, че става въпрос не само за огромна сума, но и за странно бързане при превода на парите, два дни след встъпването й на поста. 

"Фирмата върна парите, след като повдигнахме сериозно темата за необходимостта да се плащат 1,7 милиона. Направи се опит да бъде обяснено, че в НСБ се работи на тефтер, но това не е вярно, защото всичко е дигитализирано“, каза още Лечева и добави, че по доклади на други IT-компании сумата за този софтуерен продукт е силно завишена.

„"Исках тази среща не за друго, а заради факта, че те имат сериозна заявка за промяна на модела, за борба с корупцията. Считам, че техният представител не отговаря на този профил. Самият факт, че програмата за младежки дейности повтаря всички порочни практики и дори ги задълбочава, ме кара да си мисля, че може да са изпаднали в някаква заблуда“, добави Лечева.

По повод сигнала на Радостин Василев в КПКОНПИ за стрелбището в кв. „Гео Милев“, Лечева беше категорична, че няма притеснения от проверки и не е нарушила закона.

"През февруари бях избрана за председател на Български стрелкови съюз. След като бях назначена за служебен министър, предприех всички необходими действия, разписани в закона, за да не съм в конфликт на интереси. Оттеглила съм се от всички позиции като председател, член на УС“, каза министър Лечева.

Попитана, дали пък не е в ситуацията на Кирил Петков, който стана служебен министър като канадски гражданин, Лечева уточни, че юристите са категорични, че не става въпрос за подобна хипотеза.

"Националният стрелкови комплекс влиза в активите на НСБ, която стопанисва над 20 спортни бази. Преведени са 3 милиона лева в НСБ, а не в сметките на Български стрелкови съюз. Тези средства са предназначени за ремонта на базата. Може да отидете и да видите състоянието на този комплекс“, каза Лечева и разказа, че още при предишното ръководство е апелирала да се обърне внимание на базата, на която се подготвят националните състезатели и се провеждат състезания. Тогава е била планирана сума от шест милиона лева, а министър е бил Радостин Василев. 

Весела Лечева беше категорична, че няма притеснения, защото е спазила закона.