Сиренето и кашкавалът - с рекордно поскъпване за последната година

Портфейл

07-11-2022, 09:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Така в магазините вече откриваме кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв.

Сиренето и кашкавалът - с рекордно поскъпване за последната година. Средно по борсите цените на млечните продукти да се увеличили с 40-50% от миналия ноември до сега, а до щанда в търговската мрежа ръстът е още по-голям, съобщи Нова телевизия. 

Така в магазините вече се открива кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв. 

От бранша обясниха, че разходите са изхранване на животните и за преработка на млякото са скочили поне двойно. Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро.

“Млечните продукти е групата с най-голям ръст. При кашкавала е около 47 % ръстът на годишна база, при сиренето е 57 % спрямо същия период на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 %”, обясни Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във врачанския Балкан върви нагоре през последната година. От изхранването на животните до транспортирането на суровината до мандрите.

“Първо - за да има мляко – трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха: горивата два пъти, а торовете – между 4 и 7 пъти. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100 %”, казва Зоров. 

“На ниво ферма: основният разход, който е около 60 % от всички разходи, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 г. непрекъснато си повишават цените и продължават да растат”, каза Божидар Иванов от Център за икономически анализи в селското стопанство.