Кметица дава Рут Колева на прокуратурата

Булевард

07-11-2022, 12:37

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Певицата позира върху кенотаф, част от мемориалния комплекс в Перущица

Сигнал на прокуратурата срещу фотосесия на певицата Рут Колева. Кметът на Перущица ще сезира институциите заради снимки на певицата, разпространени в социалните мрежи.  На тях Колева позира за модно списание, качена на мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Кенотафът е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен “Паметник на трите поколения”. 

“Това е абсолютно грозно и недопустимо. Надяваме се, че прокуратурата ще вземе отношение. Обиден е начинът, по който е направена тази фотосесия”, заяви кметът на Перущица Мария Вълканова пред камерата на NOVA.

По думите й разрешения за фотосесията от общината не е търсено, но паметникът е със свободен достъп. “Всеки може да дойде тук, да гледа и да се снима”, потвърди Вълканова.

“Този паметник е построен на място, на което е бил първият въстанически пост по време на Априлското въстание. Той олицетворява хората, дали живота си за свободата ни. Това е културно историческо наследство”, обясни историкът Невена Чадарова. Тя уточни, че това е кенотаф - символичен гроб, а не костница.

Колева публикува извинение в социалните мрежи. Самата тя се определя като потомък на опълченец на Шипка. И определя, че мястото е било “занемарено”, с “апокалиптична разруха”, имало изрисувани свастики, “грозни графити” и липса на охрана или табела, която да го обозначи. Заради фотосесията, снимачният екип е почистил паметника. 

Тя пише още, че пътят него “е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо - разпад”.

Кметицата на Перущица потвърди, че паметникът е неохраняем. “Но не бих нарекла мястото “разруха”. Мисля, че това изказване е нагло и не съм съгласна с него”, заяви Вълканова.

От общината има разрешение за строеж, с които да подобрят мемориалния комплекс, както и проектна готовност. Подадено е и заявление за финансиране до Министерството на финансите. 

В поста си в социалните мрежи самата Рут Колева заяви, че ще финансира общината, за да подпомогне обновяването на паметника.

“Не смятам, че тя може да даде нужната сума за обновяване на паметника. Дребните неща ние също можем да ги направим”, отговори обаче кметицата. “Може би ще сложим една табела, защото извинението, че не се разбирало, че е паметник е смешно”, заключи тя.

По казуса служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че не е запознат със случая и не може да коментира, но "със сигурност случилото се е нещо много грозно".