Радев: Очаквам пълно разследване за стрелбата срещу български граничен полицай

Политика

08-11-2022, 13:13

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му трагичният случай е безпрецедентен, опасен и недопустим и причините за него трябва да бъдат изяснени.

Очаквам Министерството на външните работи да извика турския посланик и да поиска обяснение и пълно разследване, дори съвместно, за стрелбата от територията на Турция, доколкото е известно към момента, срещу български граничен полицай. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му трагичният случай е безпрецедентен, опасен и недопустим и причините за него трябва да бъдат изяснени. „Трябва да е ясен виновникът, да има възмездие и да бъдат  предприети необходимите мерки“, посочи държавният глава.

Президентът припомни, че на последните две заседания на Европейския съвет е  настоял за ускоряване на приемането на България в Шенгенското пространство и за по-голяма солидарност с България, предвид това, че страната ни има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС в Югоизточна Европа, където има активен поток от мигранти. „Крайно време е да видим т. нар. европейска солидарност с повече техническа подкрепа и жива сила по нашата граница, защото натоварваме нашия бюджет и нашите хора – там сме мобилизирали и личен състав от Българската армия, който има и други сериозни задачи“, подчерта Румен Радев.

В отговор на въпрос за повдигнатото обвинение срещу заместник-командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ във връзка с трагичния инцидент, при който загина пилот през миналата година, президентът посочи, че се надява в своите решения прокуратурата да оценява високия риск и сложните дейности при военната авиация. „Надявам се решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще ръководството на Военновъздушните сили да опростява подготовката, за да намали риска“, заяви държавният глава.

 

„Крайно време е да се обърне внимание на условията за подготовка  и мотивацията на личния състав“, подчерта още президентът. Румен Радев изрази учудване, че по време на дебатите в НС за предоставяне на оръжие на Украйна и за проекта за закупуване на изтребители F-16 нито един народен представител не е обърнал внимание на темата за личния състав в Българската армия. „Отбранителните способности зависят най-вече от подготовката на хората, които експлоатират техниката, именно те са носителите на бойните способности“, посочи президентът и даде пример с българските летци, изпратени в САЩ за подготовка за работа с изтребителите F-16. По думите му летците са крайно недостатъчни, но тяхната подготовка трябва да продължи ежедневно и след като се завърнат в България, защото липсата на подготвени летци ще компрометира целия проект за придобиване на F-16.

„Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не между президента и партиите“, заяви държавният глава в отговор на въпрос за призиви към него да участва в преговорите за формиране на кабинет. Той уточни, че следва строго процедурата по Конституция и се надява партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. Президентът призова партиите и да уточнят помежду си, в случай че не се състави редовно правителство, кога да бъдат проведени следващи избори, които по Конституция са два месеца след разпускане на Народното събрание. В отговор на въпрос Румен Радев обяви още, че конституционната процедура с консултации при държавния глава продължава утре с ПГ на „Възраждане“.