Намерени са гилзи от ловна карабина край мястото на убийството на граничния полицай

Крими

09-11-2022, 08:03

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Намерени са гилзи от ловна карабина на територията на България. Предполага се, че това е оръжието, с което е извършено убийството на граничния полицай Петър Бъчваров в понеделник вечерта край българо-турската граница, предаде Нова тв.

След убийството, във вторник зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че се работи по две версии – трафик на мигранти и наркотрафик. Водеща била втората. В Турция бяха задържани двама заподозрени за убийството – турски граждани.

Зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев коментира в студиото на „Здравей, България”, че гилзите са намерени на територията на южната ни съседка и със сигурност е стреляно от там. Това ставало ясно и от следите, които са останали по джипа, по който е стреляно. По думите му съществува и версия за отмъщение от страна на недопуснат у нас мигрант.

„Тази агресия е необяснима и за мен. Досега, през последните 50 години, не е извършван такъв акт”, каза още Станимир Станев. 

Според зам.-главния секретар на МВР техниката по българо-турската граница не е поддържана добре през последните години. „Тази техника е изградена преди доста години. Работеща е, поддържа се с наличните средства, но проблемът е, че от малко повече от 2-3 години назад за тази техника реално не са отделяни необходимите ресурси, за да бъде абсолютно на 100% ефективна”, уточни Станев. Той обаче подчерта, че служителите на реда, които охраняват периметъра, са добре оборудвани и разполагат с два пълнителя – един с бойни и един със стоппатрони. На лобното място на граничния полицай обаче нямало стационарни камери, които да са уловили момента на престрелката.

Станимир Станев подчерта нуждата от нова ограда на границата ни с Турция, подобна на тази между нея и Гърция. По думите му това не означавало, че старата трябва да бъде премахната.