Ген. Валери Григоров: Има недостиг от 3500 служители по охрана на границата

Общество

09-11-2022, 11:33

Снимка:

MO, архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той направи преглед на ресурсите за охрана на българските държавни граници

Общият недостиг на човешки ресурс по охрана на държавната граница е около 3500 служители. Това съобщи пред БНР генерал Валери Григоров, който е бивш началник на „Охранителна полиция“ в СДВР и бивш директор на Национална служба „Гранична полиция“.

„1250 служители на „Гранична полиция“ са съкратени от 2009 година досега. Това е намалило ресурсните възможности по охраната на държавните граници. Към тази цифра трябва да добавим още 1800 човека, съкратени през 2006 г. чрез структурна реформа, проведена от Румен Петков. Този недостиг не може бъде компенсиран с 40, 50 или 100 човека, командировани от армията или от МВР“

Той направи преглед на ресурсите за охрана на българските държавни граници. При приемането ни в ЕС беше проведена подготовка за приемането и в Шенген. Имаше окомплектоване с технически средства и оборудване, както и с интегрирано гранично управление. Но в ръководния орган няма приемственост. За сметка на това има безпощадно и целенасочено унищожаване на службите и на МВР. Това пречи да се гарантира обществения ред и сигурността на границите“

Част от системите, които имат правомощия и компетенции по охраната на границата, координацията и диалогичността със съседните страни не работят, отчете генерал Григоров.

Недопустимо е двама полицейски служители да бъдат изпратени на 20-30 километра от първото населено място. Преди групите бяха от поне 6 човека. Политическата неадекватност и демагогия на министрите на вътрешните работи води до това“.

Той определи ситуацията в момента като „позор“