Демерджиев: Задържаните за убийството на полицая не са каналджии, но се занимават с престъпна дейност

Общество

09-11-2022, 15:26

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Двамата задържани за убийството на полицай Петър Бъчваров край Елхово се занимават с престъпна дейност, но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев след поклонението пред загиналия в родния му град. Покойният униформен бе награден посмъртно с почетен знак на МВР трета степен.

Демерджиев потвърди, че арестуваните са братя. „Не са искали да минат през браздата, чакали са други свои жертви”, каза още министърът. Но не даде повече подробности, тъй като те все още са следствена тайна. Такава били и мотивите за действията на нападателите, макар че те вече били почти напълно изяснени.

„Двамата са се занимавали с престъпна дейност. Извършвали са престъпления по отношение на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи на това. А гилзите, намерени на българска територия, са от автомата, с който е отвърнал оцелелият при стрелбата наш военнослужещ", каза още Демерджиев.

Дали задържаните за убийството, което министърът определи като „изродщина", ще бъдат екстрадирани у нас, зависи от турските власти. А те вече били предприели изключително сериозни допълнителни мерки за охраната по границата и мигрантският натиск през последното денонощие бил намалял в пъти, увери Демерджиев.

Той коментира и искането за оставката му от страна на ГЕРБ и БСП. „Ще подам оставка, само ако президентът или българските граждани я поискат. До момента такива искания не съм получил", заяви министърът.

„Заварих „Гранична полиция” в много тежко състояние. Не може всички проблеми да се пренасят върху действащото ръководство на МВР”, категоричен бе Демерджиев.