Цигарите поскъпват с 20 стотинки догодина

Общество

10-11-2022, 09:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Промяната е поискана от бранша, за да няма рязко покачване на цените

Цигарите може да поскъпнат с 20 ст. за кутия през 2023 г. заради повишаване на акциза, пише "Труд". Министерският съвет одобри промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, към които от Министерството на финансите предлагат и плавно вдигане на акциза през следващите четири години.

Още в предишния парламент с актуализацията на бюджета за 2022 г. от Министерството на финансите бяха предложили вдигане на акциза за цигарите, което да влезе в сила още от 1 юли тази година, но депутатите не го подкрепиха, като основно дебатите бяха за това какво време е необходимо на бизнеса, за да определи новите цени и да се снабди с нови бандероли.

Новото предложение на Министерството на финансите (МФ) е за по-плавно вдигане на акциза през годините спрямо първоначалния вариант. Това ще доведе и до по-малко поскъпване на цигарите. Минималният акциз за цигарите да стане 185,5 лв. за 1000 къса през 2023 г., предлагат от министерството, а предишното предложение беше за увеличение на ставката до 187 лв. В момента минималният налог за 1000 цигари е 177 лв. Това означава, че новото предложение е за увеличение с 8,50 лв. за 1000 цигари. Тъй като върху акциза се дължи и ДДС, ако предложението на Министерството на финансите бъде подкрепено от парламента, цигарите ще поскъпнат с около 20 ст. на кутия. В момента най-масовите цигари струват между 5,20 лв. и 6,50 лв.

Да бъде приет график за вдигане на акциза за цигарите настояват от тютюневите компании в България. Причината за това е готвена промяна на директивата на ЕС за минималните нива на акцизите за тютюневите изделия. Очаква се Брюксел значително да вдигне минималните акцизи, затова от бранша искат увеличението на цените в България да е плавно през годините, за да няма рядко поскъпване когато ще трябва да изпълним директивата на ЕС. Предложението на бранша е по-високият акциз да влезе в сила три месеца след приемане на закона от парламента, за да има време да бъдат набавени нови бандероли. Затова, ако парламентът одобри промяната, по-високият акциз вероятно ще влезе в сила от 1 март 2023 г.

Новото предложение на министерството предвижда увеличение на минималния акциз за цигарите с 8,50 лв. през всяка от следващите четири години. Така всяка година цигарите ще поскъпват с около 20 ст., а общо за периода от четири години 2023-2026 г. увеличението на цените ще бъде с около 80 ст. на кутия.

Акцизът за цигарите се състои от два компонента - фиксирана сума на 1000 бройки и процент от цената. Първоначалното предложение на министерството от месец юни предвиждаше увеличение и на двата компонента в акциза на цигарите - както на фиксираната сума, така и на процента от цената. Новото предложение на МФ е през следващите години да бъде увеличена фиксираната сума, но да бъде намалена частта от акциза, която се определя като процент от цената. В резултат ще бъде намалена разликата в размера на акциза, който се плаща за по-скъпите и за по-евтините цигари.

Да бъде повишен акцизът и за тютюна за пушене и нагреваемите тютюневи изделия предлагат от Министерството на финансите. Предложението е през 2023 г. акцизът за тютюна за пушене да нарасне от сегашните 152 лв. на 167 лв. на килограм. Тъй като върху акциза има и ДДС, ако депутатите одобрят предложението, 100 гр. тютюн ще поскъпнат със 1,80 лв.