Украински бежанци в Банско излизат на протест

Общество

10-11-2022, 11:21

Снимка:

flickr.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украински бежанци настанени в хотели в Банско са заявили искане до общинска администрация за провеждане на протест в центъра на града днес в 11.00ч. В уведомлението си са посочили, че се очаква да се включат между 50 и 100 човека, предаде БНР.

Протестът на украинските бежанци е в подкрепа на  искането им за продължаване програмата за временна закрила и хотелско настаняване.

“Искаме да бъде преразгледано решението на МС за принудителна заселване на украински бежанци, настанени в хотели и заселване в държавни бази без подходящи условия, отопление, достъп да образование и здравеопазване, инфраструктура и адекватно осигуряване на живот на жени, деца, пенсионери и инвалиди. Молим да продължите да финансирате хотелиерите, които приютиха украински бежанци”, се казва в писмото им изпратено до кмета на община Банско Иван Кадев.

Различни са данните за броя на украинците в Банско и те варират от 700 до 1 500човека. Към този момент са настанени в няколко по-малки хотели, както и в апартаментни комплекси. Община Банско предприе действия веднага след идването в общината на майки с деца и организира посещението на децата в детски градини, общински училища и др.