Синдикатите излизат на национален протест днес

Общество

11-11-2022, 08:13

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

КНСБ и КТ “Подкрепа” ще проведат днес национален протестен митинг и протестно автошествие в София с настояване за по-високи доходи, приемане на бюджет 2023, подкрепа на енергийно уязвимите потребители в навечерието на зимния сезон, защита на синдикалните и трудови права на работещите хора.

КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха с обща декларация за исканията си. Те настояват да се вземат мерки и да се изгради истинска социална държава на фона на всеобщата криза. Искат ръст на доходите, съобразно инфлацията и увеличение на работната заплата с 13% във всички сектори, както и минимална работна заплата от 850 лева. Освен това - отменяне на ангажимента на страната за намаляване на въглеродните емисии и отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 година, са още част от исканията записани в декларацията.

Протестиращите започват да се събират пред Народното събрание в 09:00 часа, а след това ще преминат с автошествие през София (на картата горе). През Цариградско шосе, Площада на авиацията, после отново по "Цариградско шосе", до НДК, Руски паметник, булевард "Т. Александров", до пл. Св. Александър Невски.

По-късно днес следобед президентът ще се срещне със представители на синдикатите. Румен Радев ще разговаря с ръководителите на КНСБ и "Подкрепа" в 14:00 часа.