Иван Гешев: Какво още чакаме, за да спрем войната на пътя?

Политика

12-11-2022, 16:36

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той припомня, че прокуратурата още преди две години е поставила проблема пред Народното събрание

"Още едно дете е пометено от поредния, вероятно пиян и дрогиран, шофьор. Детето се бори за живота си, в тежко състояние. А шофьорът не е помогнал. Избягал е. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че трябва да спрем да се раняваме и убиваме на пътя?".

Това се посочва в изявление на главния прокурор Иван Гешев във фейсбук страницата на прокуратурата по повод пътнотранспортното произшествие в казанлъшкото село Бузовград, след което момче на 14 години е с опасност за живота.

Инцидентът е станал в петък около 17:30 ч. между лек автомобил и велосипед, престояващ на банкета, чийто водач е било пострадалото момче. Велосипедистът е откаран в болница в тежко състояние, а водачът на автомобила е напуснал местопроизшествието и се е укрил. По-късно шофьорът е установен от полицията. Той е 57-годишен мъж. Тестван е за употреба на алкохол и наркотици и е отчетен резултат над 1,2 промила и наличие на наркотично вещество. 

"Какво още чакаме, за да спрем войната на пътя? Нейните жертви са колкото при един локален военен конфликт. И логично сме водещи в ЕС в тази черна статистика", се казва още в изявлението на Иван Гешев. 

Той припомня, че прокуратурата още преди две години е поставила проблема пред Народното събрание.

"Предложихме и решения — отнемане на моторните превозни средства, управлявани от пияни или дрогирани шофьори. Предложихме и да се прецизират престъпните състави за умишлено причиняване на смърт и телесни повреди от такива извършители. Има и редица други възможни решения. Настояваме и ще продължим да настояваме като институция за реакция на държавата и законодателни промени“, отбелязва главният прокурор. 

"Явно, смъртта по пътищата на България не е приоритет. Важно беше в рамките на дни да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. Защото може би сме единствената страна в ЕС, в която няма организирана престъпност. Това бързане, което вероятно ще е от полза на престъпността, е обяснимо. Но е необяснимо, че не се бърза, когато всекидневно по пътищата ни умират хора. Не само политиците и институциите, но и всички ние, като общество трябва да сме активни. Защото всеки живот е безценен, а вече с години необходимото не се прави. Това е животът на всеки един от нас, на близките ни, на децата ни”, се отбелязва в изявлението.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен