Новаков: Успяхме да се договорим за годишния бюджет на ЕС, България ще получи до 3,4 млрд. лева

Политика

15-11-2022, 11:09

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

През 2023 г. по линия на оперативните програми на ЕС България ще може да получи финансиране в размер до 3,4 млрд. лева. Това стана ясно след приключилите късно снощи тристранни преговори за годишния бюджет на Европейския съюз. За седма година единственият българин в преговорите между Еврокомисията, Съвета на ЕС и Европейския парламент е българският евродепутат от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков. „През 2023 г. страната ни ще получава плащания само по вече започнати преди години проекти от стария програмен период. Настоящият период 2021-2027г. у нас на практика не е започнал, защото доскоро нямахме нито една одобрена програма, а и нито един проект не е изпратен за предварително одобрение. Това фактически означава, че по отношение на кохезионната политика към днешна дата страната ни все още е нетен донор и не очаква никакви плащания от Брюксел,“ заяви Новаков.

Одобреното за България финансиране е предвидено за вече стартирали инвестиции и проекти по линия на Структурните и Кохезионния фонд, както и Общата селскостопанска политика. Според предварителните разчети на Европейската комисия общо за транспортна и градска инфраструктура, подкрепа на бизнеса и иновациите, околна среда, заетост и образование България може да очаква до 1.9 млрд. лв. Средствата са от Европейски фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост.

За развитие на селските райони и земеделието са предвидени до 890 млн. лв., а  за директни плащания и пазарни мерки в подкрепа на стопаните - до 1.5 млрд. лв.До 268 млн. лв. се предвиждат по механизма REACT-EU за възстановяване от ковид пандемията. Това ще е и последната година, в която държавата ще може да се възползва от плащания по инструмента.  

Общият размер на бюджета на ЕС за 2023 г. възлиза на 169 млрд. евро. По рано Европейският парламент гласува и прие позицията си за преговори за бюджета, в която Андрей Новаков настоя за над 50 млн. евро увеличение на средствата в 6 направления. Сред тях са допълнителни средства за инфраструктура за цифрови услуги (Механизъм за свързване на Европа), подкрепа дейността на ключови европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европейски фонд за отбрана (ЕФО),