Полицията алармира за нов вид измама

Крими

15-11-2022, 11:24

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Измамата се осъществява чрез „зарибяване“ в онлайн игри

Разследването започнало в края на отминалата седмица, когато служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР - Варна установили нов вид измама, този път чрез популярна онлайн игра за деца. По време на играта, 15-годишно момче и други двама негови връстници се запознават с неизвестен за тях играч. Той им предлага евтино пазаруване от предоставен от него списък със сайтове за електронна търговия. Комуникацията е водена в интернет платформа „Discord“. 

По време на чата децата били убедени да платят по интернет в биткойни на непознатия, за да си регистрират профил в съответния интернет магазин, в замяна на което да получат избрана от тях стока. По този начин те придобили 4 електрически. тротинетки и 3 велосипеда на обща стойност около 20 000 лева, които са предадени на органите на реда.

Установени са 15-годишното момче и неговият баща- на  48- години, които по смисъла на закона са извършили плащане, използвайки информация на чужди банкови данни, без съгласието на титуляра.

По случая е образувано  досъдебно производство по чл. 249 от НК, което се ръководи от прокурор от Варненската окръжна прокуратура.