Екоактивисти заляха с петрол шедьовър на Густав Климт във Виена

Свят

15-11-2022, 16:13

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Активисти за опазване на климата заляха с петрол картина на Густав Климт в музея "Леополд" във Виена, съобщават от културната институция в социалните мрежи. Шедьовърът "Смърт и живот" е защитен с предпазно стъкло.

"Можем само да се надяваме, че картината не е повредена", уточняват от музея. Остава загадка как протестиращите са успели да внесат петрола в сградата на музея, тъй като през последните 2 седмици тези културни институции засилиха охраната си - не се позволява на посетителите да влизат с раници и якета в залите, както и не е позволено да се носят бутилки с вода в изложбените зали.

Видeо от акцията е публикувано и в групата "Последно поколение" в Twitter.

"Спрете унищожаването на изкопаеми. Вървим към климатичен ад, знаем за проблема от 50 години, а емисиите са повече от всякога. Горещи вълни, засушавания, провал да производството на храна, хората ще си чупят главите, защото няма какво да ядат", предупреждават екоактивистите. Целта им да атакуват картината на Климт вероятно е определена заради спонсорството на OMV за нея, става ясно от друго изявление във видеото.

Равносметката от последния месец показва, че екоактивистите стават все по изобретателни - от супа по картината на Винсент ван Гог и картофеното пюре, с което замеряха картина на Моне в музея Барберини в Потсдам, те вече използват петрол срещу платната. Межудвременно над 100 музея излязоха с обща декларация с молба да не се посяга на шедьоврите на изобразителното изкуство.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен