Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024 г.

Политика

16-11-2022, 10:00

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това заяви бившият финансов министър

България няма да успее да се присъедини към еврозоната през 2024. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ.

"Януари 2024 вече е невъзможно. Но трябва да продължим да работим, което не може да стане със служебен кабинет, но БНБ да продължи да обяснява ползите от еврозоната, да работим през 2025-2026 това да стане", каза той.

Бившият финансов министър призова служебното правителство да увеличи с постановление минималната работна заплата без да вкарва проект за гласуване в парламента.

"Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година, иначе партиите ще наддават и ще стигнем до много по-големи суми, които не можем да си позволим", изтъкна той.

Според него увеличението е добре да стане факт още от следващия месец като страната ни не може да си позволи минималната ставка да стане 850 лв., както искат синдикатите, а най-много - 800 лв. - 810 лв.

"При минимална заплата от 800 лв. - 810 лв., като се добавят парите за прослужено време, може да се достигне брутен размер от 850 лв.", уточни той.

Дянков определи като смислен ход предложението на служебното правителство за удължаване на действието на Бюджет 2022 през следващата година.

Според Симеон Дянков Бюджет 2023 определено ще надвиши Маастрихтските критерии от 3% дефицит, но не трябва са се позволява да се отива много отвъд тези стойности, защото веднъж надвиши ли се дефицита, много трудно се слиза надолу.

Дянков посочи, че ако искаме да си позволим повече социални харчове, трябва да се повишат данъците.

Бившият финансов министър коментира и политическата криза в страната. Въпреки че не вижда мнозинство зад дългосрочна управленска визия, Дянков е оптимист за съставяне на кабинет с третия мандат между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Преди казвах, че ще е добре да има коалиция център-дясно - става въпрос за ГЕРБ, ДБ, ПП, може би и ДПС. Вече обаче не смятам, че това е много възможно. По-възможно е да има коалиция център - ГЕРБ, ДПС, Български възход и БСП. БСП много ясно разбира, че ако е в управлението, може да прокара социални решения, от което техният електорат да печели. И ако успеят да влязат в кабинет, с колкото и кратък мандат да е той, те все пак ще успеят да предприемат решения, от които техния електорат ще спечели", коментира Дянков.