Направен е опит 1,5 млн. лв. за зала за художествена гимнастика да бъдат насочени за други цели

Политика

16-11-2022, 17:14

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи Весела Лечева по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС

Предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта е направило опит да трансформира 1,5 милиона лева, предвидени за нова зала за националните ни отбори по художествена гимнастика, в проект за енергийна ефективност. Така плановете за ново тренировъчно съоръжение на комплекс „Раковски“ се забавят и оскъпяват. Това съобщи министърът на младежта и спорта Весела Лечева по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

„Факт е, че има решение на Министерския съвет, с което се увеличава капиталът на държавното дружество НСБ с 1.5 млн. лева, предназначени за построяването на нова зала по художествена гимнастика. Мисля, че няма народен представител, който да не е съгласен, че това е един от най-успешните български спортове“, съобщи Лечева. 

„След като прегледах всички документи, които касаят въпросното съоръжение, установих, че е направен опит средствата от това решение на МС да бъдат дадени за „енергийно обновяване на спортни съоръжения“, каза Лечева. Тя добави, че решението на нейния предшественик на поста не е било съгласувано с федерацията по художествена гимнастика. 

„Министерството на младежта и спорта прави необходимото първоначалният проект за нова тренировъчна зала да бъде осъществен, защото той е изключително важен за художествената гимнастика. За съжаление вече имаме повече от една година забавяне“, констатира Лечева. 

Пред комисията Весела Лечева отново съобщи мотивите, заради които е бил развален договорът за софтуер с „Национална спортна база“ ЕАД. Тя заяви, че направеният анализ е показал, че става въпрос за „драстично завишена сума на договора“, а необходимостта от софтуерния продукт не е била обоснована. Плащането на 1 милион лева с платежни нареждания, написани на ръка към фирмата, става в деня, в който министър Весела Лечева, като принципал на дружеството, издава заповед - всички плащания към трети страни да стават след нейно одобрение. Внушителната сума е преведена два дни, след като тя встъпва в длъжност. 

Министърът на младежта и спорта гарантира, че олимпийската подготовка на спортистите ни е обезпечена, като дирекция „Спорт за високи постижения“ е фокусирала своята дейност върху предстоящата 2023-а година, която е предолимпийска. Въпреки съдебните спорове във федерацията по вдигане на тежести Лечева информира депутатите, че е осигурен състезателният и тренировъчният календар, а спортистите, треньорите, медицинският щаб и другите длъжностни лица взимат възнагражденията си и провеждат нормален подготвителен процес. 

Министър Весела Лечева заяви, че е в постоянен контакт със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. В одобрения от Брюксел документ са предвидени 61 милиона лева за енергийна ефективност на държавни и общински спортни съоръжения. Ще бъде направен опит парите по това перо да бъдат увеличени, каза още министър Лечева.