Окончателно: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина

Политика

17-11-2022, 10:25

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правната комисията прие да няма многомандатен изборен район извън страната

Рекордно заседание на правната парламентарна комисия за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс. На него беше одобрено да се върне хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, бе премахнато електронното дистанционно гласуване и район „Чужбина”, предава БНР.

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение,  но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на „Демократична България”, но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите „електронно гласуване”.

Предстои гласуването на Изборния кодекс на второ четене и в пленарната зала.