ГЕРБ-СДС поиска свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

Политика

17-11-2022, 12:30

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според партията България ще загуби милиарди, защото ще се наложи да спре износа на електроенергия от 2026 година

ГЕРБ-СДС поиска със своя декларация от парламентарната трибуна свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от президента Румен Радев. Мотивът за искането е бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн, предаде БНТ. Според партията България ще загуби милиарди, защото ще се наложи да спре износа на електроенергия от 2026 година.

"Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година. Тоест износът е почти толкова, с колкото трябва да намалим производството на електроенергия. До 2026 година ще стане вносител на електроенергия", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

България е поискала предоговаряне на сроковете и процентите за спиране на въглищните централи, обясни още вчера енергийният министър Росен Христов. По думите му обаче, Брюксел не е склонен на компромиси по тези теми. Единствено страната ни може да модернизира мощностите, за да изпълни задължението си. Така те хем ще работят, хем ще получим пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

Страната ни има право да не изпълни исканията на ЕК, но няма да получи средства по Плана за възстановяване.