Постоянен арест за мъж от Девня заради разпространяване на детска порнография

Крими

20-11-2022, 17:39

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Състав на Девненския районен съд определи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, за 53-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години, което е извършвано като продължавано престъпление.

Н.И. е един от задържаните при мащабната операция, провела се в няколко града в страната, с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и ГДБОП, при която беше разкрита мрежа за разпространението на порнографски материали с участието на деца.

При извършените претърсвания в дома на мъжа са намерени и иззети множество електронни устройства и носители на информация – таблети, компютри, телефони, флаш-памети, съдържащи сцени на сексуално насилие с деца между 2 и 10 години. Установено е, че мъжът ги е споделял и разпространявал.

На 18 ноември 2022 година 53-годишният мъж е обвинен за престъпление по чл. 159, ал. 4, т. 1, във връзка с ал. 2, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК и е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Териториално отделение – Девня при Районна прокуратура–Варна с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. След като искането на прокурора беше уважено, Н.И. остава в ареста.

Определението на Районен съд–Девня подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Варна.

Освен това Н.И. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по член 339, ал. 1 от НК, тъй като по време на претърсването в дома му са намерени и иззети боеприпаси, за които той нямал надлежно разрешително.