СГП образува досъдебно производство за умишлено нараняване на трима полицаи при катастрофата край Казичене

Крими

22-11-2022, 14:19

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) с постановление образува досъдебно производство по повод настъпилата тежка катастрофа на бул. „Цариградско шосе“ в гр. София, при която бус с противозаконно пребиваващи мигранти удари полицейски автомобил и рани тежко служители на реда.

Досъдебното производство ще се води за това, че на 22.11.2022 г. около 06:55 ч. в гр. София, бул. „Цариградско шосе“, подхода към „Околовръстен път“ в посока с. Казичане, при управление на моторно превозно средство са нарушени правилата за движение по пътищата и умишлено е причинена тежка телесна повреда на К. П., телесна повреда на К. Е. и телесна повреда на К. К. – и тримата полицаи при ОСПС – СДВР – престъпление по чл. 342, ал. 3, б, „б“, вр. ал. 1 от НК, както и за това, че на същата дата с цел да бъде набавена имотна облага, противозаконно са подпомогнати 12 сирийски граждани да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

Дежурен прокурор в СГП е указал да се извърши оглед на местопроизшествието в присъствието на автоексперт, разпит на свидетели, да се назначи комплексна съдебно-медицинска експертиза и др. с цел изясняване на механизма на престъпленията и настъпилите последици.

С разпореждане на главния прокурор на Република България по предложение на СГП разследването е възложено на следовател при Национална следствена служба (НСлС).

В разследването са включени и трима следователи от следствения отдел на СГП, на които следовател при НСлС е възложил извършването на определени действия по събиране и проверка на доказателства на основание чл. 218, ал. 1 от НПК.

Към момента протича интензивно разследване, събират се всички необходими доказателства под ръководството и надзора на прокурор в СГП. При наличие на процесуалните предпоставки по чл. 219, ал. 1 от НПК, съответното лице/лица, за чиято съпричастност към престъпно деяние евентуално бъдат събрани достатъчно доказателства, ще бъде/бъдат привлечено/привлечени като обвиняем/обвиняеми.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана, информираха от пресцентъра на ПРБ.