Създадоха временна комисия за меморандума с Gemcorp

Политика

23-11-2022, 16:29

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3. Проекторешението, внесено от председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и група народни представители, беше гласувано единодушно със 197 гласа "за".

За председател на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с премиер Кирил Петков, беше избрана Десислава Трифонова (ПГ ГЕРБ-СДС). В срок от един месец комисията, която е на паритетен принцип – по двама депутати от всяка парламентарна група, трябва да изготви доклад по темата.

Парламентът ратифицира две споразумения, свързани с доставката на осем самолета F-16 Block 70 и оборудване за тях. Народните представители подкрепиха ратифицирането на Споразумение за сметка между българското Министерство на отбраната (МО) и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Народното събрание прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се предлага акцизен календар за четири години за цигарите и останалите тютюневи изделия. Вносител на проектоизмененията е Министерският съвет.

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин. По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

Народните представители гласуваха на първо четене изменения в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за специалните разузнавателни средства и в Закона за пазарите на финансови инструменти. Ратифициран беше и протокол за изменение на спогодба между България и Германия за избягване на двойното данъчно облагане.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен