В САЩ отбелязват Деня на благодарността

Свят

24-11-2022, 09:44

Снимка:

flickr.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В Съединените щати днес отбелязват Деня на благодарността. По своята същност това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Това предаде БНР.

Празникът е сред най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. Понякога съвсем небрежно го споменават и като Ден на пуйката.

В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна.

Празникът води началото си от пилигримите, които празнували Деня на благодарността, след като оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

В съвременните времена хората могат да се възползват от дълъг уикенд, който започва от днес, и да прекарат време със семейството и приятелите си. В ранните дни на Съединетие щати Денят на благодарността се празнувал на различни дати. През 1863 година Ейбрахам Линкълн решава, че празникът трябва да бъде отбелязван в последния четвъртък на ноември.

По-късно Франклин Рузвелт подписва закон, с което прави деня официален празник, отбелязван в четвъртия четвъртък от месеца.