Китайски град карантинира редица квартали заради КОВИД-19 след протести в местен завод

Свят

24-11-2022, 10:30

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Град Чжънчжоу в Централен Китай, където е разположен огромен завод за айфони, карантинира редица квартали заради избухване на КОВИД-19, предизвикало бурни протести, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Живеещите в центъра не могат вече да напускат зоната без отрицателен тест за ковид и разрешение от местните власти; препоръчва им се да не излизат навън, "освен при необходимост", обяви градската управа на Чжънчжоу.

Тези ограничения, които ще траят пет дни от полунощ в петък, засягат над 6 милиона души - около половината жители на града.

Публикуваното снощи предупреждение на властите съдържа също изискване всички жители на осем района през тези пет дни да се подлагат всекидневно на ПСР тест.

Китай е последната голяма икономика, която се опитва да спре разпространението на коронавируса. Тази стратегия буди недоволство у голяма част от населението - скоро ще започне четвъртата година от началото на пандемията.

Градските власти на Чжънчжоу издадоха нарежданията след гневни протести в местния комплекс от заводи за айфони в началото на седмицата.

Новите мерки не засягат комплекса - собственост на тайванския технологичен гигант "Фокскон". Антиковидни рестрикции обаче са въведени там още преди повече от месец заради множащите се случаи в заводските общежития.

Миналия месец бяха разпространени кадри, показващи как работници в паника бягат от обекта, а някои се оплакват от царящия там хаос и дезорганизация.

Вчера местните власти в Чжънчжоу заявиха, че епидемията в града е "все още тежка и сложна".

Днес броят на новозаразените за денонощие в Китай стигна рекорд от 31 454 случая, което е сравнително малко за страна с 1,4 милиарда жители, но надхвърля регистрирания през април пик на епидемията, когато мегаполисът Шанхай бе в локдаун.

Днес в Чжънчжоу бяха регистрирани 675 новозаразени с КОВИД; почти всички нямат симптоми.