Църквата почита свети Климент Охридски

Само в западната половина на тогавашна България имал около 3 500 ученици

На 25 ноември църквата почита св.Климент Охридски. Част от мощите му се съхраняват в манастира “Св. Пантелеймон” в Охрид. В България частици от мощите на светеца се съхраняват в едноименния храм в Пловдив, както и в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Според изданието "Жития на светци" просветителите на славянските народи св.св. Кирил и Методий взели със себе си и юношата Климент при посещението си в Моравия. Затова се предполага, че е роден в Солун или в околните градове.
Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св.Методий архиепископ Моравски и немското духовенство изгонило апостолите на славянската реч.

Тогава св.Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил Климент в югозападната половина на държавата, в македонската област Кутмичевица. Там работил с новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав през 893 г. Климент бил избран за пръв епископ на българския език. Като свещеник и епископ той работил 30 години за утвърждаване на християнската вяра. През деня обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел - превеждал книги, съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

Климент Охридски опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука “кирилица”. Само в западната половина на тогавашна България имал около 3 500 ученици. Приготвил си гроб предварително - в основания от него манастир “Св.Пантелеймон”. Починал на 27 юли 916 година.

Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и имения му ден на 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, се чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.