Народното събрание ратифицира договора за осем нови самолета F-16

Политика

25-11-2022, 14:50

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Предложението беше прието със 152 гласа "за", 42 - "против" и 7 "въздържал се"

Народното събрание ратифицира Международен договор (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше гласуван със 151 гласа "за", 42 - "против" и 8 "въздържал се".

Договорите са във връзка с изпълнението на втория етап на проект за "Придобиване на нов тип боен самолет“. Те са съответно на стойност 1 292 740 102 щатски долара и 3 672 083 щатски долара. Необходимите средства от националния бюджет за реализацията на втория етап за придобиване на нов тип боен самолет общо ще са в размер на 1 296 412 185 щатски долара без включено ДДС. Предвид предоставеното право на България да заплаща разсрочено всички нови сключени договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), средствата са предвидени да бъдат заплатени за период до 10 години. Това разпределение на плащанията по години е предложено от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите.

Предложението беше прието със 152 гласа "за", 42 - "против" и 7 "въздържал се". Ратификацията беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България", "Български възход" и ДПС. Останалите парламентарни групи - БСП и "Възраждане" се обявиха против, а 7 народни представители от ПП се въздържаха.