Паргов: "Зелената сделка" на този етап е нецелесъобразна и би довела до истинска икономическа катастрофа в България

Политика

28-11-2022, 14:46

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ангажиментите по "Зелената сделка", заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с намаляването на въглеродните емисии в следващите години, което неминуемо ще доведе до затварянето на комплекса "Марица изток". Ако това се случи, би било бедствие за България. Това заявява Калоян Паргов в интервю за "News Busines Policy".

"Към 31 октомври данните за произведената еленергия от различни видове източници показват, че най-голям дял имат кондензационните електрически централи, каквито са тези в Маришкия басейн. Делът на произведената от тях еленергия е около 39-40%. Тяхната обща мощност е 3500 мегавата. Това е един път и половина повече от мощността на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлoдуй“, като делът на ядрената централа в производството на еленергия е 28-29%. Ако през следващите години загубим тези 39%, какво би се случило в България? Електричеството опосредства всяка крачка от нашия живот, а вече и автомобилите. Откъде ще идва този ток, на каква цена? Не говоря само за обикновените домакинства и битовите потребители, но и за бизнеса, за големите производства, които са енергоемки. Идеята за „Зелената сделка“ на този етап е нецелесъобразна, нерационална и би довела до истинска икономическа катастрофа в България. Още повече, че не сме готови с мощности, които да заместват произведената еленергия от въглища. Обикновено се поставя въпросът за вятърни централи, фотоволтаици, биомаса и др. Но справката, към края на месец октомври, ясно показва, че общият им дял е не повече от 5-6% от производството на еленергия. Нека да видим какво става и в Европа. Вследствие на енергийната криза, Германия и Гърция започнаха да правят планове и постъпки за възобновяване на използването на въглища. В Полша 85% от произведеното електричество е от въглища. Те нямат никакво намерение под какъвто и да е натиск или споразумения, да променят това", казва Паргов.

"Когато националният интерес е водещ, не би трябвало да има проблем той да се отстои от нашите представители в различните институции. Когато ясно артикулираме проблема, нещата се получават. Ето, тази година поискахме отсрочка по повод вноса на руски нефт. Смятам, че при обща позиция и виждане на различните институции и на нашите представители зад граница, можем да устоим позицията си по „Зелената сделка“. Така или иначе до 2043-45 година е планирано да се добиват въглища от Маришкия басейн. Няма смисъл да се отказваме преждевременно. Освен това, социалното бедствие ще е огромно, защото свързаните с комплекса, са малко над 15 000 души, пряко и косвено заети там. Това означава поредната социална адаптация в България, след тази в армията в началото на новото хилядолетие с масовите съкращения на много хора и търсене на варианти те да намерят ново поприще", допълва председателят на Стратегически институт за национални политики и идеи /СИНПИ/.