Вежди Рашидов се срещна с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу

Политика

30-11-2022, 17:38

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов.

Председателят на Народното събрание изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни. Той заяви, че взаимодействието между страните от Балканите ще допринесе за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Вежди Рашидов припомни, че има проект на Споразумение за икономическо сътрудничество и Програма за сътрудничество в областта на културата, които очакват отговор от страна на Косово.

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева допълни, че България е убедена в европейското бъдеще на Косово и че в наше лице те могат да разчитат на политическа и техническа подкрепа за членство в Европейския съюз, а също така и в Съвета на Европа. Захариева постави въпроса за признаване на българското малцинство като уточни, че неговото присъствие в страната е още един своеобразен мост между двете държави.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че България винаги е подкрепяла Косово. По думите му сега е моментът ЕС да покаже единство и солидарност със страните, които искат да бъдат част от него. Ние, страните от Балканите, трябва да си помагаме и да работим заедно всяка една страна от региона да бъде член на ЕС, отбеляза той. Кристиан Вигенин заяви желанието на Народното събрание активно да си сътрудничи с парламента на Косово.

Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу благодари за топлия прием и потвърди, че Косово има подкрепата на България още от далечната 1999 година. Ние разглеждаме България като един истински приятел и съюзник на Косово, посочи тя. Вярвам, че Косово и България заедно изповядват ценностите на ЕС, подчерта президентът на Република Косово и допълни, че руската агресия в Украйна е поставила част от тези ценности под заплаха. По думите на Вьоса Османи-Садриу предизвикателствата, пред които Косово е изправено, са сходни с тези на много други европейски държави – предимно в енергийния сектор, в икономиката и по отношение на сигурността. Тя поиска подкрепата на България за премахване на визовия режим в ЕС и за присъединяването на Косово към Съвета на Европа. Президентът на Косово разясни, че има законови пречки за признаването на българското малцинство, но подчерта, че поема ангажимента да бъдат предприети конкретни стъпки за тяхното преодоляване и съответно за признаване на българското малцинство.