Калоян Паргов: Очевидно е, че моделът, по който върви БСП, е погрешен

Политика

30-11-2022, 19:10

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има шанс левият електорат да бъде обединен и да гласува хомогенно, както го правеше до преди няколко години и подкрепяше БСП. Но в момента виждаме, че резултатът на БСП не отразява капацитета на лявото в България, защото едва ли той е 25-26 депутати от общо 240. Той е поне 2.5 – 3 пъти повече като електорално представителство, възпроизведено в Народното събрание. Въпросът е можем ли да върнем този електорат обратно в руслото, в левия коловоз и дали БСП, в това състояние, в което е в момента, има капацитета да го направи. Големият разговор за лявото и левицата като цяло предстои.

Това заяви Калоян Паргов, член на Националния съвет на БСП и председател на Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ) в интервю за онлайн изданието на „Старозагорски новини”.

"След първите резултати през 2021 г. ще Ви припомня, че аз публично заявих, като председател на най-голямата организация в БСП, че ще бъда първият, който ще си подаде оставката след Корнелия Нинова. Не се стигна до моята оставка, тъй като Нинова не ми даде възможност да направя този акт първи след нея. А може би тези нейни псевдооставки също изиграха роля – дава ги, следват конгреси, на които ритуално се оттегляха тези оставки с различни способи и технологии. Относно отговорността ще дам пример. Когато, в началото на демократичните промени, на едни избори БСП загуби, макар и с малко, Александър Лилов си подаде оставката и имаше основание за това. Сега имаме поредица от загуби и очевидно, че моделът, по който върви БСП, е погрешен. Тоест той не води към по-добро, а напротив – отиваме на по-зле", коментира Паргов.

Той цитира притчата за трите плика, които получава новоизбран управленец от предшественика си. В първия плик пише „Обвини предишния“ – за греховете и проблемите. Като видиш зор, се отваря вторият, в който пише „Реформирай“. Когато и това не помогне, се отваря третият, а в него пише „Остави три плика“.

„Струва ми се, че Нинова в момента се опитва да се върне на втория плик, да ни убеди, че не е стигнала до третия. Защото тя имаше възможност да реформира и промените в устава бяха широко прокламирани – прекия избор и други, които тя предприе. За съжаление те не доведоха до по-силна БСП и по-широко представителство на партията. Така че в момента трябва да си кажем ясно, че предстоящият конгрес е конгрес на заблудата и прах в очите под формата на уж реформи, а не конгрес на прогреса на БСП”, посочва Паргов.

Той отбелязва още, че е оптимист за бъдещето на лявото, част от което е БСП.