Парламентът гласува на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс

Политика

02-12-2022, 13:13

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

НС одобри предложение в Изборния кодекс да бъде записано, че избирателят може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване

Народното събрание одобри предложението на Комисията по правни въпроси в Изборния кодекс да бъде записано, че избирателят може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Парламентът гласува на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.

Измененията регламентират, че се запазва правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, реши Народното събрание.

След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване, приеха народните представители. Беше решено още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласуване да се броят заедно. Предвижда се след приключване на изборния ден избирателната кутия да се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласуване да се изваждат една по една, да се поставят с лицевата страна надолу и да се броят.

Народното събрание прие техническо устройство да записва гласа на избирателя, след потвърждаване на избора от машинното гласуване. Според приетите текстове при машинно гласуване избирателят, след като бъде допуснат до гласуване, получава достъп до устройството за гласуване. Записано е, че избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. Гласът на избирателя, след потвърждаване на избора, се визуализира на екрана на устройството за гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването, отпечатва се бюлетина, върху която е изписан отразения вот, която се сгъва по начин не позволяващ да се вижда отразения вот, подпечатва се с печата на комисията на гърба и се пуска в специална кутия за машинното гласуване. След пускане на бюлетината, избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението, предвиждат приетите текстове.