Гешев: Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи

Политика

02-12-2022, 16:18

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Историята е показала, че политическата намеса в съдебната власт води до репресии и фатален ефект, заяви главният прокурор

Правова държава, върховенство на закона, разделение на властите, демокрация - тези думи, за съжаление, в България се възприемат като клишета от голяма част от гражданите. Те започнаха да се употребяват не с разбиране какво точно означават, а за постигане на определени конюнктурни или политически резултати. Това обаче са основни принципи на демокрацията, стълбове на държавата. 

Това каза главният прокурор Иван Гешев пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

"Демокрацията, особено в страна като България, е изключително крехка и много лесно може да се пропука. Начинът да не загубим това, което смятаме за дадено, е всеки ден да се борим и да поддържаме тези демократични принципи. Те крепят основата на нашата държава като част от европейското семейство. Върховенството на закона е по-стабилно при някои наши европейски партньори, защото те са имали много повече време да развиват, да налагат тези принципи. Имаме проблем със спазването на правилата и с работата в екип. В наш интерес е да наблягаме на спазването на правилата, а не да оцеляваме поединично и да просперираме поединично. Как може да живееш добре в държава, в която 90% от хората около теб не се чувстват добре и не живеят добре? Важна е гражданската енергия. Няма как да постигнем резултатите, които всички искаме, без да искаме от държавата това, което ни дължи - правова държава, справедливост, сигурност за всички", заяви Иван Гешев. 

"В България, за съжаление, разделението на властите се абсолютизира. Ние имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени. Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи. Като юрист виждам закони, които се правят, не за да имат определен резултат в интерес на гражданите и борбата с престъпността, а постигане на някакви краткосрочни политически цели - овладяване на прокуратурата, смяна на главен прокурор, председател на ВКС и на ВАС", каза главният прокурор. 

"Историята е показала, че политическата намеса в съдебната власт води до репресии, до фатален ефект", отбеляза още той.