ГЕРБ ще предложи проектокабинет

Политика

02-12-2022, 15:25

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кой ще е номинираният за премиер ще стане ясно в понеделник, а какъв ще е съставът на проектокабинета - до 10 дни

ГЕРБ ще предложи със сигурност проектокабинет след като получи първия мандат от президента Румен Радев. Това заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

Кой ще е номинираният за премиер ще стане ясно в понеделник, а какъв ще е съставът на проектокабинета - до 10 дни, уточни той. Дончев допълни, че кандидатурата ще бъде посочена от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и отказа да коментира дали това може да бъде Десислава Атанасова.

От думите му стана ясно, че е вероятно проектокабинетът на ГЕРБ-СДС да е правителство на малцинството.

"Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори. Ще използваме оставащата седмица или 10 дни във всякакъв вид опити - публични, регламентирани, да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва и формата кабинет на малцинството. Да, това няма как да е коалиция на база споразумение, защото очевидно е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция, последната възможност е правителство на малцинството. Това не трябва да бъде изключено. Ще бъде наш кабинет - дали е възможен? Труден, но възможен", каза Дончев.

Според него президентът е предоставил достатъчно време за разговори и консултации на партиите, те не са го използвали по най-добрия начин.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен