Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер

Политика

05-12-2022, 10:39

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Отговорността на първата политическа сила в 48-ото Народно събрание за съставяне на правителство е най-голяма. С тези думи президентът Румен Радев връчи днес проучвателен мандат за сформиране на кабинет на Николай Габровски – кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в настоящия парламент - тази на ГЕРБ-СДС.

Държавният глава очаква в 7-дневен срок излъченият за премиер да предложи състав на Министерски съвет, който да отговаря на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност. „Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчна политическа подкрепа в парламента“, заяви Румен Радев.

Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и от конфронтацията, и да е по-близо до професионализма, заяви Николай Габровски.

Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2011 години я оглавява. 
Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).