ЕС забранява продукти, водещи до обезлесяване

Свят

06-12-2022, 09:54

Снимка:

Pixnio

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ЕС постигна споразумение днес за забрана на няколко продукта, за които се смята, че са "основни фактори за обезлесяване". Сред тях са кафе, какао и соя, обяви Европейската комисия, цитирана от АФП. Това предаде БНР.

"Новият закон ще направи така, че ключови стоки на пазара (на ЕС) вече да не допринасят за обезлесяването и деградацията на горите в ЕС и другаде по света", обяви Еврокомисията, която похвали решението, постигнато през изминалата нощ от страните членки и от Европейския парламент.

"Когато новите правила влязат в сила, всички съответни компании ще трябва проявяват стриктна бдителност, ако предоставят продукция за европейския пазар", така че да става ясно, че тя не идва от засегнати от обезлесяване земи.

Забранените продукти, сред които палмово масло, месо, соя, кафе, какао, дървесина и гума, са идентифицирани като "причинители на обезлесяване", ако идват от такива земи след декември 2020 г.

Компаниите вносители ще трябва да показват, че тяхната продукция идва от земя, която не е подложена на обезлесяване и да доказват "точна географска информация".

Сега страните членки и Европарламентът ще трябва официално да одобрят регулацията, преди тя да влезе в сила, отбелязва Ройтерс. Търговците ще имат 18 месеца да приложат правилата.
Страни като Бразилия, Индонезия, Колумбия и Малайзия вече разкритикуваха плана.