Иван Гешев разговаря с главните прокурори на Румъния и на Словения

Общество

06-12-2022, 19:48

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главните прокурори на Румъния и България - Габриела Скутеа и Иван Гешев, проведоха двустранна среща след края на Международната конференция „STOP HATE SPEECH“. Основна темите на разговора бяха правомощията на двете прокуратури при разследване на организирани престъпни групи и корупционни престъпления, както и мерките, които всяка от двете съседни държави предприема във връзка с актуалните предизвикателства в региона. 

Иван Гешев изказа специална благодарност на Габриела Скутеа за съдействието й по бързия трансфер на автобусите със съпруги и деца на украински прокурори и съдебни служители от Одеса и региона, които през м. март 2022 г. бяха настанени в база на Прокуратурата на Република България.  Главният прокурор и румънският му колега Габриела Скутеа отбелязаха и положителния ефект от работещия механизъм за обмен на информация, включително и по конкретни разследвания, в наказателноправното сътрудничество.

Иван Гешев проведе работна среща и с главния прокурор на Република Словения. Тя се проведе в Съдебната палата в София. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с взаимодействието между българската и словенската прокуратура, осъществявано в духа на професионализъм и обща ангажираност на институциите в борбата с трансграничната престъпност и прилагането на ефективни средства за нейното предотвратяване и преследване. И двете страни изразиха взаимно задоволство от доброто сътрудничество и постигнатото до момента.

Главният прокурор на Република Словения Драго Шкета е в София по покана на Иван Гешев за участие в Международната конференция „STOP HATE SPEECH“.