Германската полиция разби група, подготвяла държавен преврат

Свят

07-12-2022, 13:22

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мащабна операция на германската полиция сред крайнодесни групи и заговорници доведе тази сутрин до разбиване на клетка, планирала атентати по-специално срещу Бундестага, долната камара на парламента. Това съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес.Това предаде БТА.

В Германия са арестувани 25 членове на движението "Граждани на райха" (Reichsbuerger). Един арест е извършен в Австрия и още един – в Италия. Задържаните са заподозрени по-специално в "конкретна подготовка за насилствено нахлуване на малка въоръжена група в германския Бундестаг", информираха прокурорите в съобщение.

"Подозираме, че е било предвидено въоръжено нападение срещу конституционните органи", коментира в Туитър министърът на правосъдието Марко Бушман, като спомена за "обширна антитерористична операция".

Близо 3000 служители на реда осъществиха над 130 обиска в Германия.

Освен арестуваните лица се разследват още 27 заподозрени, че членуват в престъпната клетка. Разследващите предстои да установят дали са подготвяни действия, представляващи държавна измяна, посочи прокуратурата.

Сформирана не по-късно от края на 2021 г., клетката има "за цел да преобърне държавния ред в Германия и да го замести с някаква собствена форма на държава" – проект, който би могло да бъде осъществен само "чрез използване на военни и насилствени средства срещу представителите на държавата", добавиха прокурорите от Карлсруе, които са натоварени с дела, засягащи държавната сигурност.

Разработвайки своя проект, мрежата "осъзнавала, че ще загинат хора" – "междинен етап, смятан за необходим" с оглед "промяна на системата".

Германия редовно арестува крайнодесни заговорници, но според медиите в страната това е една от най-мащабните операции в историята с цел възпрепятстване на опит за държавен преврат, отбелязва ТАСС.

Пучистите са създали подобен на правителство "съвет", също и военно крило. Терористичната организация дейно е вербувала привърженици, включително хора от силовите структури на Германия. Тя е била голяма и разклонена – в нея са членували наследник на пруските князе, политик, високопоставени военни и бойци от специалните сили, добавя агенцията.

Говорител на германското военно контраразузнаване е потвърдил за ДПА, че сред заподозрените има военен от Бундесвера и неколцина резервисти.

През последните години германските власти наредиха насилието от страна на крайнодесни групировки сред приоритетните заплахи за обществения ред, преди риска от джихадистки атаки.

През пролетта те разбиха друга крайнодясна група, заподозряна, че е подготвяла атентати в страната и отвличане на здравния министър, въвел антиковидните ограничения.

Сред подобните движения са и "Гражданите на райха", които отричат държавния ред, не признават институциите, не се подчиняват на полицията, не плащат данъци и подменят номерата на колите си.

Предполагаемият брой участници в движението е около 20 000 в цяла Германия. Радикалното им крило предвижда и насилствени действия за постигане на целите на организацията.

Членовете на разбитата днес група споделят според прокуратурата и редица идеи на движението Кюанон (QAnon) – крайнодясна конспиративна организация, създадена в САЩ.

Те са твърдо убедени, че Германия в момента се управлява от членове на т. нар. дълбока държава и за "освобождението" на страната е необходима незабавна намеса на "Алианса" – тайно дружество с техническо надмощие над "дълбокото" ръководство, което да включва правителства, разузнавания и военни от различни страни, сред които Русия и САЩ.

Активист на клетката установил контакт с "представители на Руската федерация в Германия".

По данни на германските власти заподозрените, главно наследственият княз на рода Ройс - Хайнрих Тринайсети, подпомагани от руската гражданка Виталия Б. – една от задържаните, се свързали с представители на Русия, но не получили одобрението на Москва, уточнява ТАСС.