ВАС реши: Жените, навършили 43 години, имат право на безплатни инвитро процедури

Общество

07-12-2022, 17:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените, навършили 43 години имат право на безплатни инвитро процедури. Върховните магистрати оставиха в сила решение на тричленен състав на съда от 1 юли тази година. С него бяха отменени разпоредби от Правилника на Центъра за асистирана репродукция, издаден от министъра на здравеопазването, които налагаха забрана за отпускане на финансиране за извършване на този вид медицински процедури, информират от съда.

Въпросната разпоредба казваше, че при жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението, не се се извършва финансиране на втори и трети опит за асистирана репродукция.

По този начин се регламентира допълнителен критерий, съставляващ възрастово ограничение за определяне на лицата за организационно и финансово подпомагане със средства от Центъра за асистирана репродукция, смята съдът.

Магистратите са на мнение, че при приемането на оспорените разпоредби са допуснати съществени процедурни нарушения в разрез с изискванията на Закона за нормативните актове.

Над 145 000 са двойките в България, които се нуждаят от асистирана репродукция, за да заченат дете, съобщиха в края на ноември от фондация "Искам бебе", която от 2007 г. подпомага двойки с репродуктивни проблеми.