Близките на Милен Цветков ще обжалват решението на Софийския апелативен съд

Общество

08-12-2022, 08:19

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Софийският апелативен съд потвърди 9-годишната присъда на Кристиан Николов за смъртта на журналиста Милен Цветков на Великден преди две години.

„При катастрофата няма опит за спиране, за маневра. Самият подсъдим казва, че на предходния светофар е възприел червения забранителен сигнал и независимо от това от 40 км/час достига до 100 км/час“.

Това коментира в „Тази сутрин“ по bTV Надежда Ковачева, адвокат на дъщерята на Милен Цветков и допълни, че присъдата ще бъде обжалвана.

„От действията му може да се стигне до заключение, че той е имал за цел да мине на червено през колите и пешеходците, които е възприел – това не може да бъде непредпазлива форма на вина, защото при непредпазливост няма цел. Само при умишлените има цел“, уточни юристът.

„Ние сме страна в процеса и не може да не съобразим, че трима съдии в Апелативния съд , двама съдии в Градския съд и трима съдебни заседатели приемат, че престъплението е извършено при непредпазлива форма на вина“, посочи Ковачева.

Според нея самото управление на превозно средство след употребата на забранени вещества е умишлено престъпление.

„Кристиян Николов не признава, че съзнателно е използвал наркотици, но признава авторството на деянието“, припомни тя.  

„Подсъдимият, ако беше заведен в един институт по съдебна медицина, щеше да бъде изследван цялостно. Установяване само на вещества в кръвта и урината не е достатъчно“, обясни Ковачева и уточни, че ако се потвърди присъдата от 9 години лишаване от свобода, от нея ще бъдат приспаднати годините под домашен арест.

„При добро поведение и условно предсрочно освобождаване може да лежи половината от тези 9 години. Ние не обжалваме размера на наказанието. Ние искаме да създадем прецедент и да наложим нашето разбиране, че престъплението е извършено при умисъл. Ако Върховният съд се произнесе по този въпрос, ще стане ясно какво се случва, когато си управлявал превозно средство след употреба на наркотици и си причинил смърт“, категорична е Надежда Ковачева.