Румънският вътрешен министър: Искаме да влезем в Шенген заедно с България, но интересът на Румъния е над всичко

Свят

08-12-2022, 11:32

Снимка:

Wikimedia

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Румъния иска да влезе в Шенген заедно с България, но интересът на Румъния е преди всичко и би приела всякакъв компромис в свой интерес, заяви вътрешният министър на северната ни съседка Лучиан Боде, цитиран от Диджи 24. Това предаде БТА.

Той направи коментара непосредствено преди началото днес на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел. На него министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Боде коментира още, че при най-оптимистичния сценарий Румъния е в състояние да подготви външната граница на Шенген до 1 януари така, че да отговаря на всички необходими разпоредби.

„Тръгнахме по този път заедно с България. В партньорски и добросъседски отношения сме. Искаме да влезем заедно, но интересът на Румъния е над всичко. Страната трябва да бъде член на Шенгенското пространство от 2023 г. Ние ще приемем всеки компромис в интерес на Румъния. Днес Румъния ще поиска само едно нещо – уважение“, допълни Боде.

Той информира, че в рамките на днешния ден ще се опита да проведе дискусия с австрийския си колега.

„Това е събитие, което чакаме 15 години, от момента на присъединяването към Европейския съюз. Минаха 11 години, откакто изпълнихме абсолютно всички условия за Шенген. Практически Румъния се държи като шенгенска държава. От 11 години инвестираме в човешки ресурси, в оборудване, в технологии. За съжаление през тези 11 години Румъния не се възползва от правата, които й се полагаха като страна членка на Шенген“, обясни още министърът.