Криминалисти на ОДМВР-Пазарджик предотвратиха провеждането на нелегални боеве с кучета, има задържани

Крими

08-12-2022, 11:48

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Установен и задържан е организаторът – 63-годишен местен жител

Специализираната операция е проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик и колегите им от РУ-Панагюрище. За успешната реализация активно са съдействали екипи на секторите „Специализирани полицейски сили“ и „Специализирани тактически действия“ при ОДМВР-Пловдив.Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е осъществена след усилена оперативна работа на криминалистите и събрани данни за подготовката на незаконни боеве с кучета, мястото и залаганията - уговорките за това били обсъждани единствено в затворени канали в интернет приложения за комуникация. В неделя следобед служителите пристъпили към реализацията, която била силно затруднена заради избрания труднодостъпен терен за провеждането на битките -  местността „Влайков връх“ край панагюрското село Елшица.

След блокиране на периметъра около района криминалистите задържали общо 20 мъже и 3 жени - на възраст между 17 и 63 години, от Пазарджик, Пловдив, София, Хисаря Хасково, Чирпан, Бяла Слатина, Враца, Асеновград, Старосел, установили и паркирани в близост 38 леки автомобила и джипове. На място е установено, че за битките бил построен специално проектиран ринг, оборудван с метални заграждения и осветление, а там служителите открили тежко ранено от боеве куче.

То незабавно било транспортирано до ветеринарна амбулатория в Пазарджик и предадено за лечение на ветеринарен лекар, но в следствие на тежките травми и наранявания малко по-късно  е починало.
Установен и задържан е основният организатор на незаконната дейност - 63-годишен мъж от Пазарджик, който живее в село Елшица. Открити и иззети са доказателства, в това число и видеозаписи на други организирани от него боеве. Всички оказали се на мястото лица са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа в арестите на полицейските управления в Панагюрище и Пазарджик.

По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането на престъпната дейност продължава под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.