Австрия потвърди, че не иска България и Румъния в Шенген

Политика

08-12-2022, 14:05

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В Брюксел се провежда заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, на което трябва да се вземе решение дали България, Румъния и Хърватия ще станат част от Шенген. Гласуването за страната ни и северната ни съседка е първа точка в дневния ред, предаде БНР.

Резултатът от вота изглежда предрешен, след като снощи стана ясно, че Австрия твърдо ще гласува против присъединяването на България към Шенген. Днес това бе официално потвърдено от австрийския вътрешен министър Герхард Карнер на влизане за заседанието:

"Аз съм твърдо "за" да бъде отложено разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, тъй като към момента намирам за неправилно да разширяваме система, която не функционира. Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни граница. Трябва да проследим дали системата ще започне да функционира, така че Австрия и други страни да не се сблъскват със сегашния поток от нелегални мигранти".

Против България в петък се обяви и Нидерландия, която налага вето на присъединяването ни от години, а решението бе потвърдено от премиера Марк Рюте на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Тирана.

Същевременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че има позитивна динамика. На въпрос на БНР дали можем да очакваме извънреден Съвет другата седмица, ако сега не стигне до положителни решение, тя отговори:

"Мисля, че днес е денят. Днес е важният ден. Днес са важните решения и дискусия, както и сериозният ангажимент от страните членки. Днес трябва да решим този казус и очаквам да го направим".