Сийка Милева: Наркомафията изобщо не трябва да бъде спокойна

Крими

09-12-2022, 16:06

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Резултатите от операцията по противодействие на разпространението на наркотици надхвърлиха очакванията ни, единните действия продължават, каза говорителят на главния прокурор

Резултатите от специализираната операция по противодействие на разпространението на наркотици надхвърлиха очакванията ни. До момента в качеството на обвиняеми са привлечени над 400 лица и са образувани 254 нови досъдебни производства. Извършени са над 300 претърсвания на адреси в цялата страна и цифрите постоянно се увеличават. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг по повод действията, предприети от прокуратурата в координация с МВР срещу разпространението на наркотични вещества.

В хода на операцията са иззети над 10 000 дози наркотици - марихуана,  метамфетамини, дизайнерска дрога, кокаин и др.

„Това са вероятно над 10 000 дрогирани шофьори -  потенциални убийци по българските пътища“, коментира Милева. Тя съобщи, че само в един от проверените автомобили са открити 100 готови за пласиране дози амфетамин.

Над десет нарколаборатории и помещения за производство на марихуана са открити в София, Добрич, Варна, Дупница, Тутракан, Силистра, Шумен и други градове. В една от тях, например, е намерена климатична инсталация, за която са били необходими сериозни инвестиции.  

Разпространението на наркотици, особено в училищата и около тях, може да се определи като „бич на съвременното общество“, каза Сийка Милева. Тя подчерта, че по тази причина главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на административните ръководители на прокуратурите в страната да активизират работата по делата.   

Държавните институции трябва да предприемат единни  действия за ограничаването им. Надявам се съвместната ни работа с МВР да продължи, заяви Сийка Милева и добави: „Общият ни враг е престъпността.“

Когато усилията са съвместни, и резултатите са добри, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той съобщи, че са проверени над 1500 училища и райони около училища, над 1600 заведения, наркосборища и др. „Установени са и други престъпления, свързани с незаконно притежаване на оръжие, боеприпаси, крадени вещи“, добави главният секретар на МВР.  

Сийка Милева и Петър Тодоров обявиха, че и в бъдеще общите усилия на прокуратурата и МВР за противодействие на разпространението на наркотици ще продължат. „Наркомафията изобщо не трябва да бъде спокойна“, каза говорителят на главния прокурор.