Народното събрание реши България да изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна

Политика

09-12-2022, 16:36

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание реши България да изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Със 148 гласа „за“, 46 – „против“ и един въздържал се парламентът прие проекта за решение, внесен от Министерския съвет. Обемът и видът на въоръжението, което България ще предостави на Украйна, са засекретени.

"За" гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". 46 депутати от БСП и "Възраждане" гласуваха "против", а 1 от "Продължаваме промяната" - "въздържал се".

Актът на парламента е резултат от решението на Народното събрание от началото на ноември, с което беше възложено на Министерския съвет в срок до един месец да внесе проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

Решението предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Предвижда се още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Участие на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, предвижда решението.

Министерският съвет предлага подкрепата за Украйна да бъде реализирана по два начина. Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Народните представители приеха на първо четене и законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Предстои законопроектът да бъде обсъден на второ четене от парламента.

Народните представители проведоха изслушване на служебния министър-председател Гълъб Донев за заявката на Нидерландия и Австрия, че няма да подкрепят България за присъединяването на страната към Шенгенското пространство.