Над 30% от бременностите у нас завършват с аборт

Общество

10-12-2022, 09:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Toва сочат данни на Евростат

Над 30% от бременностите в България завършват с аборт. България е на трето място след Армения и Грузия по брой аборти на 1000 жени във възрастовата група 15-49 години. Toва сочат данни на Евростат, съобщава БНТ.

На конференция за съвременната контрацепция и по-добро качество на живот за жените председателят на Българското дружество по акушерство и гинекология проф. Асен Николов отбеляза, че страната ни е първенец в Европейския съюз по брой прекъснати бременности.

В световен мащаб всяка година се извършват около 73 милиона предизвикани аборта. Данните сочат, че от 1960 до 2000 г. абортите са повече от ражданията. След това броят на абортите спада, но намалява и раждаемостта, каза проф. Асен Николов.

Той подчерта, че абортите често предизвикват нежелани реакции и гинекологични усложнения, които биха могли да доведат до невъзможност за забременяване или повишен риск при бъдещо раждане. От думите на директора на СБАЛАГ "Майчин дом" проф. Иван Костов стана ясно, че в България едва 3 от 100 жени приемат орални хормонални контрацептиви против нежелана бременност.

Това е около 8 пъти по-малко в сравнение с останалите държави в Европа и в САЩ, където процентът е около 25. Проф. Костов отбеляза още, че над 1 млрд. двойки по света използват ежедневно някаква контрацепция, но все още човечеството е далеч от очакванията на СЗО.

"Появата на антибебе хапче се възприема като своеобразна тиха обществена революция", допълни проф. Костов.

В Америка хормоналните контрацептиви са предпочитани от всяка пета жена за контрол на цикъла и от почти всяка трета за контрол на болката по време на менструация. Над 15% от жените ги използват при проблемна кожа, акне или нежелано окосмяване поради антиандрогенния им ефект.

Директорът на Първа АГ болница "Света София" д-р Гергана Коларова отбеляза, че с използването на орална хормонална контрацепция жените могат да се предпазят и от различни заболявания като кисти на яйчниците, рак на яйчниците и на дебелото черво, остеопороза, акне, нежелано окосмяване, тазово-възпалителни болести.

Тя изтъкна, че редовната употреба на контрацептиви повишава костната плътност при жените, влияе позитивно при нередовния цикъл и поликистозни яйчници. Коларова допълни още, че приемът на съвременни контрацептиви помага при предпазване от рак на гърдата, на яйчниците или на маточната лигавица. Тя успокои жените, които смятат, че при прием на такива хапчета ще качат килограми.

Експертите изтъкнаха, че за всяка жена има индивидуален контрацептив, който се изписва след консултация със специалист, а тези хапчета не трябва да се използват като средство за лечение на различни заболявания.

Целта на кампанията е да се подобри информираността на жените и да се подобрят знанията им за правото на по-качествен и безопасен сексуален живот, като изберат добра контрацепция. Експертите апелират да се намали нежеланата бременност, както и броят на абортите.