Очаква се понижение на температурите и валежи от дъжд, увеличават се предпоставките за поледици

Общество

13-12-2022, 17:55

Снимка:

АПИ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северозападна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северозападна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите и валежи от дъжд, с което се увеличават предпоставките за поледици. В планинските райони ще вали сняг и се очаква образуване на нова снежна покривка до 10 см. За 14 декември метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време в 6 области - Видин, Монтана, Враца, Перник, София – град и Софийска област.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.