Икономист: Връщане на цените назад не се очаква

Портфейл

15-12-2022, 08:16

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пикът отмина. Вече втори месец инфлацията се понижава. Това беше очаквано, защото основната причина за тази инфлация бяха много високите цени на електроенергията. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Юлиян Войнов.

"Не очаквам инфлацията да продължи, напротив – забавянето, което наблюдаваме в момента ще се развива и през следващата година. Още повече, че поради увеличението на лихвите на основните централни банки, световната икономика се забавя, така че ние ще бъдем в цикъл на икономическо забавяне. Някои от държавите в ЕС ще влязат в рецесия и тези процеси ще повлияят и на България. Ние не се очаква да влезем в рецесия, но при всички случаи ще има много сериозно забавяне през следващата година от порядъка на около 1%. Така че това, което прогнозира Министерство на финансите за средногодишна инфлация от 6% за мен е реалистично", коментира Войнов.

"Не виждаме понижение на цените, а виждаме, че те не се увеличават. Стигнали сме до едно ниво, пазарът започва да се намества, вдигнаха се и заплатите. Така че просто ще минем на едно по-високо ниво – по-високи цени и по-високи възнаграждения. Връщане назад не се очаква", добави икономистът.

По думите му еврозоната, с която сме свързани чрез валутния борд се очаква да продължи да повишава лихвените проценти. Вчера американската централна банка вдигна лихвения процент с 0.5%, но това е забавяне в сравнение с предишното повишаване от 0.75%. Така явно се отчита икономическото забавяне в целия свят. Ще видим още повишаване на лихвите от централните банки, но все още със забавен темп. Тези процеси ще се отразят и на търговските банки, така че хората трябва да бъдат внимателни, да не предприемат някакви сериозни инвестиционни разходи.

"Цените на енергията се прехвърлиха върху цените на храните. Ние сме от държавите, в които разходите за храна са най-големи в потребителската кошница и поради тази причина увеличението при тях е най-голямо. Но при всички случаи това забавяне ще се отрази и на увеличението на цените на храните, което в някакъв момент ще спре", заяви Войнов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен